Get Adobe Flash player

Tidigare frågor - Indragna bröstvårtor 2

Hej!
Mitt namn är Sigrid och jag väntar mitt första barn. Jag mår jättebra och har egentligen bara ett problem: mina bröstvårtor.

Detta är ett problem som sitter djupt rotat i mig, sedan tidig pubertet. Jag har indragna bröstvårtor. Jag har läst att det inte är helt ovanligt, men för mig är detta ett jätteproblem. Bröstvårtorna framträder när jag fryser, men inte vid sexuell upphetsning! Mina bröst är otroligt vackra och perfekta när bröstvårtorna är styva! Men när dom är indragna är brösten det absolut fulaste på hela kroppen och jag skulle faktiskt vilja amputera bort dom! Det låter inte klokt, men så känner jag. I mitt förra förhållande tog det flera år innan jag berättade det för min partner och det tog mig 30 min att berätta vad problemet med brösten var.... Därefter grät jag resten utav den kvällen, dels av lättnad att jag hade berättat det, men också för att jag hatar mina "missbildade" bröst. Min man har nog inte förstått varför han bara får se mina bröst ibland, för enligt honom har jag de vackraste bröst som han någon sin har sett! Och, faktiskt så tror jag honom, men det är för att han bara har sett när bröstvårtorna har varit styva. 

Jag klarar liksom inte att berätta det för honom. Jag klarar inte heller att ringa till er utan tycker att det är mycket lättare att skriva om mitt problem. Tidigare har jag har funderat på att gå till en plastikkirurg, men har dragit mig för det för att jag då skulle vara tvungen att visa brösten!!! Nu är det ju inte aktuellt med en operation. Ni tycker kanske att jag borde ha sökt psykologhjälp för detta långt tidigare, men jag vill inte det. Jag bävar mycket för stunden när förlossningen är över och man ska låta barnet leta sig till bröstet för att barnet ska börja att amma - jag vill inte visa mina bröst, utan vill försöka i lugn och ro själv! 

ÄR JAG HELT ENSAM MED DETTA PROBLEM?

Mina frågor är:

 • Är det svårare att amma när man har indragna bröstvårtor?
 • Finns det något knep eller hjälpmedel man kan använda?
 • Måste man ligga med bröstet bart efter man har fött fram barnet?
 • Hur viktigt är det att man börjar att amma direkt efter förlossningen? Kan man vänta ett par timmar för att i lugn och ro, och gärna ensam att göra ett försök?
 • Kan jag redan nu se om det fungerar genom att pumpa ur lite mjölk?

Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning Sigrid

 

 • MONICA: Hej Sigrid
  Jag förstår hur du känner det när det gäller dina bröstvårtor, det måste vara jättejobbigt! Men du är absolut INTE ensam i världen om det. Det är svårt att råda per mail så nu kommer jag bara att "ösa ur mig" lite av mina tankar och funderingar och så får du ta till dig det som du vill! Och vill du sen ringa så gör gärna det!
 • Är det ingen alls inom vården som du har förtroende för som du kan prata med? Hur är det med barnmorskan du går hos? Förstår att det är svårt men det är ju sånt som mödravården är till för att fånga upp. Hon kan också skriva in i journalen hur du vill ha det ifråga om amningen, så läser förlossningspersonalen det och kan göra efter dina önskemål. 
 • Jag arbetar som barnmorska också och har haft mammor i samtal som är förlossningsrädda och vi uppmanar dem att skriva ett brev med sina önskemål som ligger med i journalen. Det kanske är en variant istället för att prata med någon? Ibland är det lättare att skriva - som du gjorde till mig - istället för att prata. Skriv att du är mycket känslig för detta och att de måste respektera det! Att du vill försöka i lugn och ro själv, - läs på våra sidor om rätt tag och lär dig så mycket som möjligt själv innan också.
 • Och tänk på att personalen har sett så många bröst av alla de slag, jag tror inte att de skulle lyfta på ögonbrynen när de ser dina bröst. En del har väldiga komplex för sina underliv t.ex blygdläppar, men alla är vi ju olika och det är faktiskt inget som man som personal tänker på, även om jag förstår att det är ett jätteproblem för dig.
 • Vad jag förstår så kan ju dina bröstvårtor framträda när du fryser och det är ju bra.Barnet suger inte på bröstvårtan utan på bröstet - och har mycket av vårtgården inne i munnen också, har man bara ett sugvilligt barn så brukar det ordna sig.
 • Det är faktiskt inte ovanligt att mammor som trott att barnet hade bröstet i munnen har fått sugmärken någonstans i närheten av bröstet. Alltså har barnet legat och sugit på bara bröstet - inte ens i närheten av bröstvårtan och det har också gått!
 • Du kanske kan visa din man ditt brev och mitt svar - för visst bör han väl få veta detta?
 • Vill bara kommentera din rad om operation även om det inte är aktuellt just nu - om man opererar en indragen bröstvårta så skär man av mjölkgångarna och då blir det ingen amning alls.

Dina frågor:
Är det svårare att amma när man har indragna bröstvårtor? 
- Barnet suger inte på bröstvårtorna, utan ska ju ha ett så djupt tag att det har mycket av vårtgården inne i munnen och då hamnar bröstvårtan långt inne i munnen. Har man bara ett sugvilligt barn så - och det har de flesta!

Finns det något knep eller hjälpmedel man kan använda? 
- På Apoteket finns det en uppsamlingskopp att köpa som har ett hål för bröstvårtan, den kan man bära innanför en rymlig BH så trycks bröstvårtan fram lite mer. Den kostar några tior och den kan du använda både före och efter barnet har fötts.
- Sen finns det ett hjälpmedel som heter Niplette som ska användas under graviditeten, det är som en sugkopp som man sätter över bröstvårtan och skapar undertyck så att vävnaderna töjs och bröstvårtan kommer fram mer. Men där råder man att inte använda den under de sista månaderna. (tror det är lite "hållryggenfri" eftersom man tidigare hade en teori om att man kunde sätta igång en förlossning genom att stimulera bröstvårtorna) Den är väldigt dyr, ca 400 kr för EN!

Sen ska du tänka på att alla hormonerna i samband med graviditet och förlossning påverkar vävnaderna i bl.a brösten och gör dem mer eftergivliga, vilket gör att det är lättare att få fram bröstvårtan.

Måste man ligga med bröstet bart efter man har fött fram barnet? 
- Nej, absolut inte! DU bestämmer själv!

Hur viktigt är det att man börjar att amma direkt efter förlossningen? Kan man vänta ett par timmar för att i lugn och ro, och gärna ensam att göra ett försök? 
- Visst kan man vänta några timmar men det är bäst att du försöker så fort barnet är sugvilligt, sen efter några timmar sover de flesta barn gott - ganska länge - en del upp mot ett dygn! De blir också trötta! Man vet också att de lär sig bättre om de får suga när de är "på hugget". Det kan du skriva i ditt ev. brev till personalen - att de lämnar dig ensam för att du ska få försöka själv.

Kan jag redan nu se om det fungerar genom att pumpa ur lite mjölk?
- Nej, mjölkproduktionen startar på allvar först när barnet är fött. Du behöver absolut inte ha några funderingar på att det inte skulle fungera för dig, bröstvårtan har inget med mjölkproduktionen att göra.

Tänk på att snart kommer du att ha två personer som tycker att dina bröst är de vackraste och mest perfekta i världen - din man och din lilla baby! Lät det för hurtfriskt? Jag vet att det är sant i alla fall.......

Många kramar - skriv igen om du vill eller ring!
Det vore jätteroligt att få några rader sen om hur du gick tillväga.

Monica, hjälpmamma/amningsrådgivare i Norrbotten


======================================

Hej Monica!

Och tack för ditt svar! Jag måste erkänna att när jag hade skickat mailet ångrade jag mig, men när jag fick ditt svar kändes det jätte skönt att jag hade gjort det!

Du frågade om jag har förtroende för någon inom vården. Och det kan man väl säga att jag har. Jag inser också att min man har sett massor utav olika bröst genom åren....

Jag har tänkt att prata med min barnmorska på BMM, men hon är lite disträ. Jag tror i och för sig att jag kommer att prata med henne om det när jag ska dit nästa gång. Det känns faktiskt som min kontakt med dig har öppnat upp vägar...

Ett brev till personalen på förlossningen har jag tänkt att skriva ändå. Angående smärtlindring, samt att jag brukar bli ganska irriterad när jag är hungrig (lågt blodsocker!). Där kanske jag kan skriva att jag inte vill visa mig naken och att jag vill försöka att amma i lugn och ro.

"Niplette" har jag sneglat på i barnvagnsaffären. Den är svindyr. Priset är inte problemet, utan hur ska jag säga att jag vill pröva en sådan? Nu känner jag i och för sig att jag är på gång med detta, så det ska nog lösa sig också!

Det känns faktiskt ganska bra just nu. Vi får väl se om jag får gjort allt som jag har tänkt med barnmorska, brev till förlossningen, Niplette mm. Det som jag tycker är svårast är att säga det till min man. Men även där har jag nog börjat att närma mig problemet.

Tack så mycket för mailet! Och för raden om att det snart kommer att vara två som gilla mina bröst!

 

Kram Sigrid